Viikki yhteisöille ja yhteisöt Viikille

Ylioppilaskunnan edustajisto käsitteli 13.10.2020 aloitetta, jossa Viikin järjestöt olisivat järjestöjen toiveiden mukaisesti sijoitettu tilajaossa Uudelle ylioppilastalolle. Aloitteen tekivät edustajiston jäsenet eri ryhmistä ja edustajiston käsittelyssä osa aloitteen tekijöistä äänesti omaa esitystään vastaan.

Syynä oli huono valmistelu, jossa aloitteen tehneet edustajat eivät tehneet taustatyötä ja selvittäneet Uuden ylioppilastalon tilannetta ja Viikin järjestöjen todellisia tilatarpeita. Paloturvallisuusrajoja ei ehdotuksessa edes mietitty.

Kiistatonta on kuitenkin se, että Uudella ylioppilastalolla parhaillaan majailevat järjestöt ja osakunnat saavat pitkäkestoista etua siitä, että tilanne ei varsinaisesti muutu. Kannunvalajat ja humanistiklusteri tekevät palveluksen esimerkiksi juhlatila Alina-salin käyttäjille vuokraamalla astiat tapahtumiin. Astiavuokraus ei kuulosta kummoiselta bisnekseltä 70 tai 50 euron kertahintaan, mutta kerroinvaikutus on suuri: jos Alina-salissa järjestetään esimerkiksi sadat sitsit, kertyy kassoihin yhteensä 5000-7000 euroa, joka on suurempi summa kuin yhdenkään järjestön vuosittainen järjestötuki.

Eikä epätasa-arvo lopu tähän vaan saman kokoinen juhlatila on olemassa myös Alinan yläpuolella, joka on varattavissa harvoille ja valituille eli käytännössä vain kyseisen neljännen kerroksen järjestöille ja osakunnille. Sama toistuu kuudennessa kerroksessa vielä suuremman juhlatilan kanssa, jota käyttävät vain osakunnat. Samalla Viikin järjestöt jakavat kampukselta 40 minuutin matkan päässä olevan tilan, jota ei voi käyttää. Tilassa on aikarajoituksia, kokolattiamatto joka täytyy peittää pressuilla, se on kalustamaton ja sen kautta kuljetaan muihin järjestötiloihin ja kokoushuoneisiin.

Lienee kaikkien järjestöjen etu, jos HYY tarjoaisi myös Viikin järjestöille 10 minuutin päässä kampuksesta sijaitsevat juhla- ja järjestötilat, joissa ei ole edellä mainittuja rajoitteita. Näin kevennämme myös Uuden ylioppilastalon ahtaaksi käyneitä tiloja. Onneksi juuri tämä on yksi HYALin tavoitteista edustajistokaudella 2021-2022.

Lue lisää HYALin ajatuksista ylioppilaskuntamme kehittämiseksi osoitteesta http://www.hyal.fi/toiminta/vaalit-2020/. Unelmoidaan isosti ja tehdään Viikin omasta ylioppilastilasta totta!