HYY kuuluu kaikille

Ehdokkaat edustajistoon ovat selvillä, ja edaripoliittiset ryhmät puskevat someviestintää ja koulutuksia parhaansa mukaan kaikkien nähtäville. Muutama ajankohtainen teema on tarttunut myös omaan haaviini:

HYY joka kampukselle

Tästä on vaikeaa olla eri mieltä. Keskustakampukselle keskitetyt palvelut eivät aseta opiskelijoita keskenään yhdenvertaiseen asemaan palveluiden saatavuuden kannalta. Lukuvuositarra, opiskelijakortin lunastaminen ja HYYn järjestötilat on kaikki keskitetty keskustakampukselle. HYY kuuluu kaikille sen opiskelijoille – budjetista on jo vuosia löytynyt Lahdessa opiskelevien järjestötilaan rahaa sekä kompensaatiomaksua HY:n muissa kaupungeissa opiskelevien ylioppilaskuntapalveluihin. Mahdollisuus asiointiin oman ylioppilaskunnan kanssa kuuluu mielestäni opiskelijan järkevästi toteutettaviin oikeuksiin, joten ainakin minun mielestäni HYY voisi avata osa-aikaiset toimistot muille kampuksille. Toteutustapoja on monia, mutta ainakin näissä viimeisimmissä yliopiston leikkauksissa haluttiin säästää tilakuluissa ja vuokrata niitä myös ulos – voisiko HYY olla yliopiston asiakas tai yhteistyökumppani saadakseen käyttöönsä tilat palvelutoimistojen perustamiseksi kaikille kampuksille?

Jäsenmaksuton ylioppilaskunta

HYY on maailman toiseksi rikkain ylioppilaskunta satojen miljoonien eurojen omaisuudellaan. Tämä omaisuus tuottaa ylioppilaskunnalle noin kaksi kolmasosaa sen käyttöbudjetista. Loput katetaan ylioppilaskunnan jäsenmaksulla. Noin 100 euron jäsenmaksusta suurin piirtein puolet menee YTHS-maksuun, jolla turvataan edullinen perusterveydenhuolto yliopisto-opiskelijoille. Vaikka en juuri YTHS:n palveluita ole tarvinnut, maksan tämän YTHS-osuuden jäsenmaksusta mielelläni – onpahan paikka missä käydä edullisesti hammaslääkärissä ja toisaalta varmistaa, että myös kanssaopiskelijoillani on mahdollisuus edullisiin terveyspalveluihin tarvittaessa.

Muut Suomen ylioppilaskunnat keräävät korkeampaa jäsenmaksua, mutta toisaalta niillä ei ole Yhtymää mahdollistamassa toimintaa. HYY ei siis voi olla koskaan suunnannäyttäjä tavoittelemalla maksuttomuutta, vaikka siihen suuntaan ollaan menty jo vuosikausia. Jäsenmaksua voidaan alentaa leikkaamalla ylioppilaskunnan tarjoamista palveluista, joista ainakin Ylioppilaslehden vuosittaisesta satojen tuhansien eurojen budjetista olen valmis leikkaamaan milloin vain.

Toisaalta keräämällä jäsenmaksua sijoitamme ylioppilaskunnan tulevaisuuteen. Vaikka valmistuttuamme emme enää ole ylioppilaskunnan jäseniä, voimme silti ajatella tulevaisuuden opiskelijan parasta mahdollistamalla Yhtymän omaisuuden kasvattamisen olemalla ottamatta kaikkea rahaa käyttöömme. Se on sijoitus tulevaisuuteen, jotta kymmenen tai kahden kymmenen vuoden kuluttua voisimme todella olla ilman jäsenmaksua. Minä uskon opiskelijan aseman yhteiskunnassa heikkenevän edelleen – hallituspuolueet ovat osoittaneet olevansa välinpitämättömiä sivistyksen tulevaisuudesta ja leikanneet toistuvasti korkeakoulutuksesta ja opiskelijan toimeentulosta. Siksi haluan sijoittaa tulevaisuuteen nyt, jotta edunvalvonnasta ei leikata ja jotta voimme tulevaisuudessa olla keräämättä jäsenmaksua.

Pikku-HYY (ent. lapsiparkki)

Lapsiparkki on HYYn palvelu keskustakampuksella, jonne opiskelevat vanhemmat voivat jättää muksunsa muutaman euron korvausta vastaan päivähoitoon luennon tai tentin ajaksi. Mielestäni palvelu on eriarvoistava kampusten välillä ja lasten päivähoito kuuluukin kaupungin palveluihin. HYYn pitäisi keskittyä vaatimaan kaupungilta tämän palvelun tuottamista kaikilla kampuksilla, eikä suinkaan tuottaa sitä itse vain keskustakampuksella.