Ylioppilaslehdestä

Joidenkin suureksi yllätykseksi kyseessä ei ole ilmainen lehti, vaan Helsingin yliopiston opiskelijat maksavat lehdestä jäsenmaksunsa yhteydessä. Ylioppilaslehden www-sivujen tietojen mukaan lehti maksaa opiskelijalle 14,50 euroa vuodessa. Kyseessä on eräänlainen pakollinen jäsenetu, joka sisältyy ylioppilaskunnan jäsenmaksuun. Tilauksen voi peruuttaa weboodista, mutta lehden hinnan joutuu kuitenkin jäsenmaksussaan maksamaan.

Vuosien varrella Ylkkäriin on hiipinyt pääkirjoitus kokemuksesta bussiin kakkaamisesta, vaalien alla on tullut muutaman poliittisesti sitoutuneen henkilön kasvot etukanteen ja toki myös muita laadunvarmistusta kaipaavaa juttua. Onneksi joukkoon on mahtunut myös hyviä artikkeleita, joita me opiskelijat voimme nyt lukea uusituilta nettisivuilta – joilta puuttuu sekä hakutoiminto että aihesanasto arkistosta.

Lehden opiskelijahinnan (14,50 euroa) kertomalla HYYn jäsenmäärällä (28 000) saamme summan 406 000 euroa. HYYn budjetissa vuodelle 2016 on täsmälleen sama summa Ylioppilaslehden ja ruotsinkielisille opiskelijoille lähetettävän lisälehden budjettikohdassa. Vertailun vuoksi edunvalvontaan on laskettu menevän 223 800 euroa ja siitäkin summasta yli puolet (157 000) menee Suomen Ylioppilaskuntien Liiton toiminnan tukemiseen. Toki HYY saa Ylioppilaslehdeltä palstatilaa ja edunvalvonnassa ei ole jatkuvia henkilöresursseja laskettu mukaan. Silti ihmettelen miten ylioppilaskuntamme edustajisto on päätynyt näinä opiskelijalle vaikeina aikoina tukemaan enemmän bussikakkalehteämme kuin edunvalvontaa.

HYY on kuitenkin kunnostautunut sosiaalisen median viestinnässään ja demokratian läpinäkyvyyden lisäämisessä. Jokainen meistä voi aivan itse käydä katsomassa edustajiston kokouksen videotallenteen, jossa tämä epäkohta jää huomiotta. Ylioppilaslehti ei ole ilmainen, enkä minä opiskelijana haluaisi siitä nykyisellään maksaa rahaa. Haluatko sinä?

Kannatan Suomeen yhtä yhteistä korkeakouluopiskelijoiden lehteä. Intressit ovat kautta maan melko samat. Jos tämä tuntuu perinnesyistä mahdottomalta ajatukselta, voisimme jatkaa esimerkiksi Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan kanssa yhteisen lehden tuottamista – sitähän on jo kokeiltu bussikakkaa paremmin tuloksin.